KEFİR NASIL MAYALANIR? | KAFKAS SÜTÜ | PROBİYOTİK DEPOSU KEFİR

Kefir nasıl mayalanır? 

Tam bir probiyotik deposu olan kefirin nasıl mayalanacağını bu yazımda sizlere detaylıca anlatacağım. Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bizim için artık çok daha önemli. Artık sizlerde evinizde kefir mayalayabilir afiyetle tüketebilirsiniz. O zaman nasıl mayalayacağımıza gelirsek,

 Malzemelerimiz:

  • 1 litre süt
  • Kefir mayası
  • Plastik süzgeç
  • Kavanoz

Yapılışı:

Aktarlardan, süthanelerden veya eş dosttan aldığımız temin edebileceğimiz yaklaşık bir misket tanesi büyüklüğünde kefir mayamızı bir litrelik cam kavanozumuza alıyoruz. Ardından bir litre sütümüzü kavanozumuza ekliyoruz. Kavanozumuzun kapağını kapattıktan sonra mutfaktaki müsait bir dolabın(buz dolabı değil) içinde 2 gün bekletiyoruz. 2 günün ardından plastik bir süzgeç yardımıyla kefir mayamızı ayırdıktan sonra mayalanmış kefirimizi afiyetle içebiliriz. Hiç içmeyenler için hafif ekşimsi, mayhoş bir tat alacaklarını belirtmek isterim. Markette satılanlardan daha ekşi bir tadı olacak, merak etmeyin normal olan bu :) Aslında yapılışı bu kadar basit ama önemli noktaları özellikle tekrar belirtmek istiyorum;

Önemli Notlar:

  1. Süzgecin plastik olması çok önemli çünkü demirle temas mayamızın ölmesine neden oluyor. Bu yüzden sadece süzgeç değil kullanacağınız kaşığa da dikkat etmelisiniz. Tahta kaşık kullanmanızı öneririm.
  2. Mayamızın büyüklüğünün yaklaşık misket büyüklüğünde olması 1 litre sütü 2 günde mayalamaya yetecektir. Miktarın artması bu süreyi kısaltabilir. Hava sıcaklığı da bu süreyi etkileyecektir. Merak etmeyin mayaladıkça ideal koşulları kendiniz de belirleyebileceksiniz.
  3. Sütünüzü temin edebilirseniz işlenmemiş süt kullanın. Ama imkanınız yoksa günlük süt, hatta paket sütlerle bile kefir yapabilirsiniz. Doğal olması tercih sebebi tabiî ki ama ufak tat farklılıkları dışında her sütten kefir yapılabilir.
  4. Kavanoz kapakları çok kullanımdan dolayı paslanabilmekteler. Bazen fark edemeyebiliyor ve o şekilde kullanabiliyoruz. Hijyen açısından oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek için kapakları sık sık kontrol edin veya kapağı sıkmadan önce kavanozun başını streç film ile kapatın sonra kapağı kapatın. Şahsen garanti olması amacıyla ben öyle yapıyorum.
  5. Mayamız canlı bir organizmadır ve her mayalama işleminden sonra minik minik büyüyecektir. Ancak bahar aylarında bu büyüme çok daha belirgin olacaktır. Fazla mayanızı içme suyuyla yıkayıp, yine içme suyu içerisinde saklayabilirsiniz. 1 ay kadar saklanabilir ama tavsiyem 1 haftayı geçirmeyin sonuçta canlı bir organizmayı besinsiz bırakıyorsunuz. Aynı randımanı alamayabilirsiniz. Bu yüzden fazla mayayı sevdiklerinizle paylaşmanızı öneririm :)  

Şimdiden afiyet olsun :) 

Yorumlar