EVDE EKMEK YAPIMI | EN PRATİK EKMEK YAPMA TARİFİ


Evde ekmek yapmak artık çok kolay. En pratik ve en uygun ölçülerle kendi evinizde yapabileceğiniz harika bir ekmek tarifini bu yazımda sizlere aktarmaya çalıştım. Ekmek yapmayı çok farklı ölçü ve yöntemle denedim ama en iyi sonucu bu ölçü ve tarifle aldım. Sizin de bu ölçülere uyarak güzel bir ekmek yapacağınıza inanıyorum. O zaman;

Malzemelerimiz:

  • 5 su bardağı un,
  • 2 su bardağı su,
  • 1 paket maya(instant),
  • 1 yemek kaşığı şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Öncelikle mayamızı aktive ediyoruz. Bunun için ılık suyumuzu, şekerimizi ve mayamızı bir kaseye koyup 10 dakika bekletiyoruz. Mayamızı beklerken hamurumuzu hazırlıyoruz. Unumuzu büyük bir kaba koyup ortasını hafifçe açıp kenarlarına tuzumuzu ekliyoruz. 10 dakika beklettiğimiz mayamızı unun ortasına ekleyip karıştırıyoruz. Elimizdeki yapışkanlığı azaltmak için biraz un ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurumuzu yoğurduktan sonra aynı kaba alarak üzerini önce streç filmle sarıp üzerini de ince bir örtüyle kapatıyoruz ve 2 saat oda sıcaklığında bekletiyoruz. Kabaran hamurumuzu tezgahın üzerine alıp kabarıklığı azaltmadan çok az daha yoğuruyoruz. Bir bıçak yardımıyla 4 eşit parçaya bölüyoruz. Hamurları yuvarlayıp tepsimizin üzerine alıyoruz ve üzerlerine yine bıçak yardımıyla şekil veriyoruz. Tepsimizin üzerini kaplayacak şekilde temiz bir bezle kapatıp yarım saatte hamurumuzun tepside mayalanmasını bekliyoruz. Fırınımızı alt üst pişirmede fansız 200derecede ısınmaya bırakıyoruz. Ayrıca fırın içerisine de ısıya dayanıklı bir kapta su koyuyoruz ki ekmeklerimiz daha yumuşak olsun. Hafifçe sulandırdığımız yoğurdumuzu bir fırça yardımıyla ekmeklerimizin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıttığımız fırınımızda 25 dakika ekmeklerimizi pişiriyoruz. Fırından çıkan ekmeklerimizin kabukları biraz sert gelecektir korkmayın. Tepsimizin üzerine hafif nemli bir bez koyup 15 dakika bu şekilde beklettikten sonra puf puf ekmeklerinizi afiyetle yiyebilirsiniz.


Şimdiden afiyet olsun :) 






Yorumlar